Finhacka vitlöken, Stek haricots verts i olja tillsammans med den hackade vitlöken (fryst behöver ej tinas). Häll i lite vatten, låt vattnet koka bort. Klart
Gazpacho en spansk grönsakssoppa som serveras kall och passar att servera både som förrätt och lättare lunch. Här är soppan gjord på färska tomater, men när de inte är i säsong funkar konserverade lika bra. Välj då hela tomater eftersom de smakar mer. Ingredienser: 1/2 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 2 röda paprikor, 1 liten gurka, 800 g tomater, 1/2 dl olivolja, 2 dl kallt vatten, 3 msk rödvinsvinäger, 1 tsk salt,1 krm svartpeppar Skala och grovhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka paprikan. Skär gurkan i mindre bitar. Skär tomaterna i tärningar. Mixa lök, vitlök, gurka, paprika, tomater, olivolja, vatten, vinäger, salt och peppar till en slät soppa i en stor mixer eller matberedare. Späd eventuellt med mer vatten, om soppan är tjock. Låt gärna gazpachon bli riktigt kall innan den serveras
Sätt Ugnen på 200 grader (varmluftsugn 180 grader). Pensla kycklingen med Olivolja (även inuti). Krydda fågeln med salt, piment d'espelette, paprikapulver och ev timjan. Skär potatis, paprika, lök och schalottenlök i bitar. Lägg fågeln och grönsakerna i en ugnssäker form. Häll över vitt vin och vatten (20-40 cl vitt vin, 20-40 cl vatten). Sätt formen mitt i ugnen och låt fågeln steka tills innertemperaturen vid låret är 82 grader. Tiden beräknas på storleken av fågeln men räkna med 1-1,5 timme. Har man inte piment d'espelette kan man ta ex chilipeppar istället.
Skär auberginen i centimeter tjocka skivor. Doppa dem i olja. Lägg på en plåt med bakplåtspabber, krydda med salt, Herbes de Provence och några oskalade vitlöksklyftor Ställ in i mitten av ugnen 200 grader ca 20 minuter eller tills auberginen är mjuk och fått fin färg (vi körde i 40 min). https://www.youtube.com/shorts/-TKA-s3Fu-4
Kommentarer
Skicka en kommentar