Oxsvanssoppa
Ingredienser: Det här behöver man för 8 pers: 1,5 kg oxsvans (i ca 4 cm bitar), 30 g smör, 2 stora gula lökar, 1 morot, 75 g rotselleri, 1 purjolök, 2 1/2 liter buljong av tärning, 2 1/2 dl rödvin, 8 st svartpepparkorn, 4 kryddnejlikor, 2 lagerblad, 1 1/2 kryddmått cayennepeppar, 150 g färska champinjoner skivade, 1 pkt gröna ärtor 125 gr, 3 msk hackad persilja (1 knippa),
Till redningen: smör, mjöl, paprikapulver.
Så här gör man: Oxsvansbitarna putsas från överflödigt fett. Bryn bitarna i en stor gryta i hälften av smöret. Skölj och ansa under tiden grönsakerna och skär dem i små tärningar. Hetta upp buljongen. Tag upp det brynta köttet ur grytan. Smält resten av smöret och fräs grönsakerna i det. Lägg i köttbitarna och slå på den heta buljongen, rödvinet samt kryddorna. Koka upp och skumma väl. Småkoka i 2-2 1/2 timme.
Tag upp köttet när det lätt lossnar från benen och skär köttet i bitar. Sila buljongen. Gör redningen: Smält smöret i grytan, tillsätt mjöl och låt det bli ljusbrunt under ständig omrörning. Tillsätt paprikapulvret, späd med buljongen och, vispa sen ner tomatpurén.
Lägg i köttbitarna. Krydda med salt och cayennepeppar. Stek champinjonerna lätt. Koka upp soppan och lägg försiktigt i champinjoner och ärtor. Koka upp igen och låt koka ett par minuter. Strö över hackad persilja i serveringsögonblicket.
Kommentarer
Skicka en kommentar