Mousaka med lammfärs
Ingredienser: 4-6 Aubergine, 4-5 potatisar, 1 squash, 400-600 gr lammfärs, 1 gul lök, sauce tomate, 1 tärning köttbuljong, olivolja, 6 dl mjölk, 5 msk smör, 2 dl riven ost (typ Gruyère), 2 vitlök, rosmarin, muskotnöt, salt och peppar
Gör så här
1. Skär auberginerna i halvcentimetertjocka skivor tvärs över. Lägg skivorna i en skål och varva med saltet. Lägg över en assiett och en tyngd. Låt stå ca 1 timme.
2. Gör lammfärssåsen:
Hacka och fräs löken i smör. Smula ner lammfärsen och låt den bryna med. Lägg i sauce tomate (går även att använda krossad tomat) och krydda med vitlök, rosmarin, timjan, köttbuljong, salt och peppar. Låt såsen småkoka under lock, 30-40 min. Smaka av med salt.
3. Gör sedan ostsåsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-10 min. Rör då och då så det inte bränner. Tillsätt osten (spara lite för ytan) , och smaka av med salt, peppar och muskot.
5. Lägg auberginerna i ett durkslag och låt rinna av. Torka av skivorna med hushållspapper. Bryn i olja på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Ta en smord form. Lägg ett lager skivad potatis i botten sedan squash och ostsås. Varva sedan aubergine, lammfärssås och ostsås. Avsluta med aubergine och ostsås + extra ost.
8. Gratinera i ugnen 40-45 min, tills moussakan fått fin, gyllenbrun färg.
Kommentarer
Skicka en kommentar