Mousaka med lammfärs
Ingredienser: 4-6 Aubergine, 1 squash, 400-600 gr lammfärs, 1 gul lök, sauce tomate, 1 tärning köttbuljong, olivolja, 6 dl mjölk, 5 msk smör, 2 dl riven ost (typ Gruyère), 2 vitlök, rosmarin, salt och peppar
Gör så här
1. Gör lammfärssåsen:
Hacka och fräs löken i smör. Smula ner lammfärsen och låt den bryna med. Lägg i sauce tomate (går även att använda krossad tomat) och krydda med vitlök, rosmarin, timjan, köttbuljong, salt och peppar. Låt såsen småkoka under lock, 30-40 min. Smaka av med salt.
2. Skär auberginen i centimeter tjocka skivor. Doppa dem i olja. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, krydda med salt. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter eller tills auberginen är mjuk och fått fin färg.
3. Gör sedan ostsåsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-10 min. Rör då och då så det inte bränner. Tillsätt osten (spara lite för ytan) , och smaka av med salt och peppar.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Ta en smord form. Lägg ett lager squash och ostsås. Varva sedan aubergine, lammfärssås och ostsås. Avsluta med aubergine och ostsås + extra ost.
6. Gratinera i ugnen 40-45 min, tills moussakan fått fin, gyllenbrun färg.
Kommentarer
Skicka en kommentar