Sätt Ugnen på 200 grader (varmluftsugn 180 grader). Krydda fågeln med salt, peppar, chilipeppar och ev timjan. Skär potatis, paprika, lök och schalottenlök i bitar. Lägg fågeln och grönsakerna i en ugnssäker form. Häll över vitt vin och vatten (20-40 cl vitt vin, 20-40 cl vatten). Sätt formen mitt i ugnen och låt fågeln steka tills innertemperaturen vid låret är 82 grader. Tiden beräknas på storleken av fågeln men räkna med 1-1,5 timme. Fler recept finns på http://www.agarcia.se/recept/
Stek köttet: Ta ut filén i rumstemperatur minst en timme före stekning.Torka av ytan och massera in salt och peppar. Bryn ytan i en stekpanna Sätt in en stektermometare i den tjockaste delen av filén. Stek färdigt under lock i stekpannan eller i ugnen (125-150 grader) tills termometen visar 50 grader (för blodigt). Låt köttet vila i folie minst 15 minuter, så att köttet blir saftigt och innertemperaturen jämnar ut sig Gör potatisen: Potatis, olivolja, salt. Tvätta potatisen. Skär den i klyftor. Häll olivolja i en långpanna. Vänd potatisen i oljan. Stek i ugn 225 grader ca 30 minuter. Salta. Gör såsen: 1 scharlottenlök, ½dl vitt vin, 2-3 dl grädde, salt och ½-1 msk svartpepppar.Pepparsås. Krossa pepparen i en mortel. Finhacka sharlottenlöken. Fräs scharlottenlök och svartpeppar i smör (Sharlottenlöken skall bli mjuk utan att få färg). Häll i vinet och låt koka samman. Häll i grädde och låt såsen sjuda tills den tjocknat lite.
Skär auberginen i centimeter tjocka skivor. Doppa dem i olja. Lägg på en plåt med bakplåtspabber, krydda med salt, Herbes de Provence och några oskalade vitlöksklyftor Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter eller tills auberginen är mjuk och fått fin färg. https://www.youtube.com/shorts/-TKA-s3Fu-4
Kommentarer
Skicka en kommentar