Gazpacho en spansk grönsakssoppa som serveras kall och passar att servera både som förrätt och lättare lunch. Här är soppan gjord på färska tomater, men när de inte är i säsong funkar konserverade lika bra. Välj då hela tomater eftersom de smakar mer. Ingredienser: 1/2 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 2 röda paprikor, 1 liten gurka, 800 g tomater, 1/2 dl olivolja, 2 dl kallt vatten, 3 msk rödvinsvinäger, 1 tsk salt,1 krm svartpeppar Skala och grovhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka paprikan. Skär gurkan i mindre bitar. Skär tomaterna i tärningar. Mixa lök, vitlök, gurka, paprika, tomater, olivolja, vatten, vinäger, salt och peppar till en slät soppa i en stor mixer eller matberedare. Späd eventuellt med mer vatten, om soppan är tjock. Låt gärna gazpachon bli riktigt kall innan den serveras
Ingredienser: 350 g fryst skaldjursmix, olivolja, 1 tsk salt, 2 krm nymalen svartpeppar,1 gul lök finhackad, 1 röd paprika hackad, 1 vitlöksklyftor finhackad, ½ msk paprikapulver (gärna rökt paprikapulver), 1 frp saffran 0,5g, 4 dl paellaris eller risottoris, ex Carnaroliris, 6 dl kokande vatten, 3 msk kycklingfond eller 1 buljongtärning 2 dl frysta gröna ärtor Gör så här: Bryn lök, vitlök, paprika, paprikapulver och saffran i olivolja i en paellapanna eller en stor traktörpanna, ca 3 minuter. Tillsätt ris, vatten och fond/buljong. Låt koka upp och låt sedan småputtra under lock i 20 minuter tills riset är genomkokt. Vänd ner skaldjursmixen i paellan. Lägg ärtor och ex frysta räkor/musslor på toppen och lägg på locket. Värm i 3 minuter, så ärtor och skaldjur blir varma.. Servera
Stek köttet: Ta ut filén i rumstemperatur minst en timme före stekning.Torka av ytan och massera in salt och peppar. Bryn ytan i en stekpanna Sätt in en stektermometare i den tjockaste delen av filén. Stek färdigt under lock i stekpannan eller i ugnen (125-150 grader) tills termometen visar 50 grader (för blodigt). Låt köttet vila i folie minst 15 minuter, så att köttet blir saftigt och innertemperaturen jämnar ut sig Gör potatisen: Potatis, olivolja, salt. Tvätta potatisen. Skär den i klyftor. Häll olivolja i en långpanna. Vänd potatisen i oljan. Stek i ugn 225 grader ca 30 minuter. Salta. Gör såsen: 1 scharlottenlök, ½dl vitt vin, 2-3 dl grädde, salt och ½-1 msk svartpepppar.Pepparsås. Krossa pepparen i en mortel. Finhacka sharlottenlöken. Fräs scharlottenlök och svartpeppar i smör (Sharlottenlöken skall bli mjuk utan att få färg). Häll i vinet och låt koka samman. Häll i grädde och låt såsen sjuda tills den tjocknat lite.
Kommentarer
Skicka en kommentar