Ingredienser: 500 gr yoghurt (Turkisk yoghurt rund burk), 1 gurka, 3-6 vitlöksklyftor, 1,5-2 krm salt, peppar, 1-2 msk vinäger , 2 msk olivolja Krossa vitlöken med saltet och lite peppar i en mortel och rör i oljan. Tillsätt Vinägern. Skala gurkan, kärna ur den och riv den grovt. Krama ur vattnet ur gurkan. Rör ner oljeblandningen i yoghurten. Blanda i gurkan. Låt gärna Tsatsikin stå en stund innan den serveras. Ätes med bröd eller till grekiska maträtter.
Börja med att Koka bönorna. Stek därefter köttet. Blanda och koka samman. Ingredienser: 1 pkt torkade Vita bönor ca900gr). 800 gram strimlat nötkött (ex rostbiff,rostas, lövbiff) 1 gul lök, 2-3 dl souce tomate (eller krossad tomat), 2-3 torkade chilifrukter, 2-3 vitlöksklyftor, spiskummin, chilipeppar, 2 köttbuljongtärningar, 1-2 msk tomatpure, salt och peppar. Vi brukar koka bönorna själva: Koka upp vatten i en stor kastrullmed salt, lagerblad och vitlöksklyfta. Lägg i bönorna. Koka upp snabbt och låt koka i 2 minuter. Låt bönorna dra i vattnet i en timme. Koka bönorna mjuka men inte sönderkokta (ca 30 minuter). Hacka löken fint. Stek löken mjuk i olivolja. Ta upp löken. Stek köttet i omgångar. Lägg kött och lök i en gryta. Lägg i souce tomat. Pressa över vitlök. Lägg i 2 buljongtärningar. Krydda med chilipeppar, torkade chilifrukter, spiskummin, svartpeppar och salt. Låt koka samman minst 30 minuter. Lägg i kokta vita bönor. Låt koka samman. Serveras med...
Ingredienser: 1 fläskytterfilé, Olivolja, Salt och vitpeppar, Torkad timjan, 2-3 dl champinjoner, 3 dl creme fraiche, 3 dl vispgrädde, 3 msk konc. kalvfond, Soja, Salt och vitpeppar Gör så här: Gnid in fläskytterfilén med olivolja. Klappa med händerna fast kryddorna runt om hela filén (putsa inte köttet, jag använder inga exakta mått på kryddorna men snåla inte) Bryn köttet i stekpanna tills fin färg. Lyft över till en ugnsform. Sätt in i ugnen 175° tills köttet nått en innertemperatur på 70°, ca 30 min. Vira in köttet i aluminiumfolie låt vila i ca 10 min. Gör såsen. Dela och fräs champinjoner i en klick smör. Rör ner creme fraiche och vispgrädde. Värm upp såsen. Tillsätt kalvfond. Smaka av med soja, salt och vitpeppar. Skiva köttet och lägg tillbaks i formen. Häll såsen över köttet. Strö över lite extra timjan. Servera med tex. hasselbackspotatis eller ris och sallad. Fler recept finns på http://www.agarcia.se/recept/
Kommentarer
Skicka en kommentar